Grootschalig onderzoek naar nieuw fenomeen in Nederland: dodelijke 3D-geprinte vuurwapens.

Bron: AD.nl

Politie en OM nemen het fenomeen zeer serieus. De wapens kunnen dodelijk zijn. Wie thuis over een 3D-printer beschikt, kan het vuurwapen maken met behulp van blauwdrukken, die op internet circuleren. De wapens zijn van kunststof en kunnen in twee minuten gemaakt worden.

Bij de politie-eenheid Rotterdam troffen agenten één keer een geprint wapen aan. Dat gebeurde vorige maand bij de arrestatie van een Dordtenaar. Deze man was ook in het bezit van 25 kogelpatronen en een gaspistool. Het wapen is voor onderzoek overgedragen aan de Landelijke Eenheid (LE). De verdachte zit nog vast en moet over twee maanden voor de rechter verschijnen. Mogelijk wordt dan meer bekend over de herkomst van het geprinte wapen.

Of het nou uit een 3D-prin­ter komt of gesmeed is van metaal, het is verboden om een vuurwapen te maken.

Om de omvang van de productie, de risico’s en eventuele handel in kaart te brengen, doet de politie uitgebreid onderzoek. ,,We hebben bij vijf verschillende onderzoeken geprinte wapens aangetroffen’’, zegt een woordvoerder van de LE. Het bezit van een geprint wapen is verboden. ,,Het maakt niet uit op welke manier een vuurwapen wordt gefabriceerd’’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. ,,Of het nou uit een 3D-printer komt of gesmeed is van metaal, het is verboden om een vuurwapen te maken.”

3D-geprinte vuurwapen onderdelen.
In april dit jaar rolde de Spaanse politie een fabriek op die 3D-geprinte vuurwapens produceerde. Volgens de politie kon de professionele printer binnen twee minuten een wapen maken. Opsporingsdiensten in binnen- en buitenland maken zich zorgen over de ongeregistreerde wapens. Ze hebben geen serienummer en worden buiten het zicht van de overheid gefabriceerd. Daarnaast is het de vraag of een plastic wapen veilig in gebruik is. Door de hoge temperatuur die ontstaat bij het afvuren van een kogel, zou een kunststof wapen kunnen exploderen.

‘Geen moreel bezwaar’
De Texaanse student Cody Wilson is de geestelijk vader van het geprinte pistool. Met een apparaat van een paar honderd dollar printte hij in 2013 een pistool van plastic. De blauwdrukken van The Liberator, zoals hij zijn creatie noemde, werden meer dan 100.000 keer gedownload. Wilson, destijds 25 jaar, kende geen morele bezwaren toen hij het wapen ontwierp. ,,Ik weet dat het gebruikt kan worden om andere mensen te verwonden, maar dat is voor mij geen reden om het niet te maken.’’

Om aan te tonen hoe makkelijk de veiligheidscontroles omzeild kunnen worden, stapten journalisten van de Britse tabloid The Daily Mail in 2013 met losse, geprinte wapenonderdelen de Eurostar in. Onderweg schroefden ze het wapen in elkaar. De metaaldetectoren op het perron sloegen geen alarm omdat het pistool van kunststof was gemaakt. Met hun actie legden de verslaggevers een veiligheidsrisico bloot: terroristen zouden met geprinte wapens ook aan boord van een vliegtuig kunnen stappen.

In Engeland werd twee jaar geleden een man tot drie jaar cel veroordeeld, omdat hij een wapen had geprint. Agenten ontdekten het wapen tijdens een onderzoek naar verdovende middelen. De eigenaar verklaarde het wapen te hebben gemaakt voor een studieproject. Het was de eerste keer dat iemand in Engeland werd veroordeeld voor dit feit.