Elbit Systems en Roboteam introduceren de ROOK: een nieuw multifunctioneel 6X6 unmanned ground vehicle

Bron: Elbit Systems
https://elbitsystems.com/

16 november 2021 – Elbit Systems en Roboteam lanceren de ROOK, een uniek multifunctioneel 6X6 unmanned ground vehicle (UGV) dat beschikt over een ingebouwde autonomie suite. Vergeleken met eerdere ontwerpen biedt de veelzijdige ROOK een groter laadvermogen in combinatie met een verbeterde manoeuvreerbaarheid en terreinwaardigheid. Als het gaat om het uitvoeren van de missie maakt dit alles de ROOK een stuk effectiever.
De nieuwe, militaire ROOK UGV is ontwikkeld op basis van operationele ervaringen die recent met de 4×4 PROBOT UGV-systemen zijn opgedaan in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Israël, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Bekijk hier de ROOK UGV in actie:

De ROOK is een robotisch UGV-platform dat vanaf het begin in overeenstemming met de van toepassing zijnde militaire normen ontworpen is. Zo is de ROOK een modulair ontwerp. Dit maakt het mogelijk om in het veld eenvoudig componenten te vervangen zonder dat daar gekwalificeerde technici of een hoger echelon onderhoudscapaciteit voor nodig zijn. Het efficiënt uitvoeren van upgrades en modificaties zonder enige OEM (Original Equipment Manufacturer) betrokkenheid wordt zo mogelijk. De ingebouwde TORCH-X Robotic & Autonomous Systems (RAS) applicatie voorziet de ROOK van volledige autonomie alsmede de mogelijkheid om efficiënt door zwaar terrein te navigeren, zowel overdag als ‘s nachts. Zo kan de ROOK voorraden afleveren, eventuele slachtoffers evacueren, inlichtingen vergaren (onder andere door het sturen van VTOL UAS die aan boord zijn), en opereren als een op afstand bedienbaar wapensysteem.

Met zijn leeggewicht van 1200 kg, laag zwaartepunt en een bodemvrijheid van 24 cm is de ROOK in staat tot 1200 kg aan nuttige lading te vervoeren, dit met behoud van een uitstekende manoeuvreerbaarheid. De ROOK is volledig in overeenstemming met het UGV Interoperability Profile (IOP) ontworpen. Dit maakt van de ROOK een multifunctioneel platform dat gebruikers op eenvoudige wijze in staat stelt diverse typen ladingen te integreren (plug-and-play).
Door gebruik te maken van modulaire hybride technologie met batterijen en het optioneel gebruik van een ingebouwde motor, biedt de ROOK een operationele gebruiksduur van maximaal 8 uren rijtijd en een snelheid van 30 km per uur. De ROOK wordt bediend via de TORCH-X RAS-applicatie of anders via een robuuste 7 inch display die geschikt is voor gebruik in alle weersomstandigheden. Zo kan één enkele operator meerdere onbemande systemen besturen.